Tirol: Trendsettend in duurzame toeristische promotie

Toeristische promotie door samenwerking met een modeontwerpster en tassendesigner. Daarbij denk je waarschijnlijk niet direct aan Tirol. Toch is het deze Oostenrijkse deelstaat die vorig jaar zomer een aantal reuze kubussen voor het EYE-museum in Amsterdam plaatste met ontwerpen uit de wintercollectie van Rebekka Ruètz. Inmiddels is het materiaal van de kubussen door de tassendesigner Verena Bellutti verwerkt in een unieke collectie clutches, handtassen en laptopbags. Een mooi voorbeeld van upcycling.
Het verhaal achter deze samenwerking is kenmerkend voor de trendsettende visie van Tirol. Het toont creatief marketingbeleid, maar illustreert ook hoe investeringen in toerisme hand in hand gaan met een duurzame ontwikkeling waar toekomstige generaties van profiteren.

Upcyling tot designertas
Het idee van upcycling is simpel: van ‘niet meer gebruikt’, naar ‘nieuw’. Robuust, waterproof, praktisch, vegan en handgemaakt. Hiermee leg je niet direct een link naar een nieuwe tassencollectie. Verena Bellutti bewijst met haar ontwerpen het tegendeel, want haar collecties kenmerken zich door duurzaamheid, recycling en vegan materialen. Bellutti’s nieuwste ‘Tirol’ tassencollectie is gemaakt van de reusachtige kubussen die Tirol vorig jaar op de IJpromenade in Amsterdam plaatste. Op de drie meter hoge blokken pronkten ontwerpen uit de ‘So close, so far’ wintercollectie 2016/2017 van de Tiroler modeontwerpster Rebekka Ruétz. Zij heeft zich met haar kledinglijn laten inspireren door de winterlandschappen van haar thuishaven Tirol en oogstte met haar collectie veel succes op de Berlin Fashion Week.

Duurzame relatie Bellutti en Tirol
Dit jaar is het Verena Bellutti die fashion met Tirol verbindt. Een voor de hand liggende keuze want er zijn veel overeenkomsten tussen de populaire vakantieregio en Bellutti. Niet alleen liggen de roots van Bellutti in Tirol en is haar hoofdkantoor in Innsbruck gevestigd, ook duurzaamheid is een belangrijke overeenkomst. Dit sluit naadloos aan op de visie van Tirol Tourism Board.

Skiliften op zonne-energie
Wanneer natuur en landschap tot de kern van je toeristisch bestaan behoren, en toerisme de motor is van je economie, lijkt het logisch dat je daar zorgzaam mee omgaat. Tirol heeft toeristische groei vertaal in een beleid waarin duurzaamheid een prominente rol speelt. ‘Dit zie je terug in nieuwe ontwikkelingen, denk maar aan duurzame bergrestaurants en skiliften op zonne-energie. Promotiematerialen worden zo gekozen dat niets klakkeloos wordt weggegooid, altijd gaan we op zoek naar een creatieve manier om te recyclen’, aldus Tirol Tourism Board.

BrandVerena BelluttiYear2018