Recordhouder oceaanroeien, Mark Slats heeft zijn roeiboot verruild voor een zeilboot om op 1 juli te starten aan de Golden Globe Race, een solo zeilrace om de wereld. Vandaag vertrok hij met zijn team vanuit de haven van Scheveningen voor de oversteek naar Engeland waar hij twee weken lang prologen zeilt om vervolgens op 1 juli in Frankrijk te starten aan zijn nieuwe uitdaging.

Mark Slats werd door heel Nederland in de armen gesloten na zijn indrukwekkende wereldrecord oceaan roeien. Nog maar net terug van deze tocht op de Atlantische oceaan gaat Mark nu deelnemen aan de zwaarste en moeilijkste zeilwedstrijd ter wereld: de Golden Globe Race. Waarbij 18 avonturiers 30.000 zeemijl over de ruigste zeeën, solo, non-stop en zonder moderne apparatuur gaan zeilen. “Deze race is mij op mijn lijf geschreven. Ik heb al een keer solo en non-stop de wereld rondgezeild, ik heb meer dan 110.000 zeemijlen aan ervaring”, aldus de enthousiaste Mark Slats, die zelf verwacht de race in 200 dagen te kunnen volbrengen.

Golden Globe Race
De Golden Globe Race is een eerbetoon aan Sir Robin Knox-Johnston. Knox-Johnston was de eerste persoon ter wereld die solo en non-stop de wereld rondzeilde. Nu, 50 jaar later, leggen de deelnemers exact dezelfde route af als Knox-Johnston in 1968/1969. Alleen serieboten met een lengte tussen 32 en 36 voet, ontworpen vóór 1988 en met een minimumgewicht van 6,5 ton mogen aan de race meedoen. Moderne elektronica, zoals satelliettelefoons, is uit den boze en voor positiebepaling zijn alleen originele instrumenten zoals sextant en chronometer toegestaan. Ook assistentie van buitenaf is niet toegestaan. De race start op 1 juli in Les Sables d’Olonne (Frankrijk). De finish van de race is ook in Les Sables d’Olonne.

De Golden Globe Race in cijfers:
30.000 zeemijl ronde de drie grote kapen: (Goede Hoop, Leeuwin & Hoorn)
18 deelnemers uit 13 landen
Jongste deelnemer: Susie Goodall (GBR) 28
Oudste Deelnemer: Jean-Luc van den Heede (FR) 72.

Goed Doel
Met zijn deelname aan de Golden Globe Race, zamelt Mark Slats geld in voor: Sailing4Cancer.