En dat is vijf…

Carlijn Achtereekte goud? Check. Sven Kramer goud? Check. Ireen Wüst goud? Check. Kjeld Nuis goud? Check. Jorien ter Mors goud? Check. Na vijf dagen Olympische Spelen hebben de Nederlandse schaatsers vijf gouden, twee zilveren en twee bronzen plakken gewonnen. En de schaatswedstrijden zijn nog niet afgelopen…

Op dag één van de Olympische spelen schrijft Oranje gelijk geschiedenis. Nog nooit haalde Nederland tijdens Winterspelen vier olympische medailles op één dag. Op de 3.000 meter bij de vrouwen was er met Carlijn Achtereekte, Ireen Wüst en Antoinette de Jong een Nederlands 1-2-3-tje en kleurde het gehele podium oranje. In de schaatshal iets verderop was er zilver voor shorttracker Sjinkie Knegt.

Hij won op de Spelen van Vancouver. Hij won op de Spelen van Sotsji. En op dag twee van de Spelen van Pyeongchang doet hij het opnieuw. Sven Kramer domineerde op de 5.000 meter en grijp zijn derde achtereenvolgende olympische gouden medaille op dezelfde afstand en zet gelijk ook een OR op zijn naam.

Op dag drie schrijft Ireen Wüst schaatsgeschiedenis. Tijdens de 1.500 meter haalde Wüst als eerste schaatser aller tijden haar tiende olympische plak, een hele mooie, met letterlijk een goud randje. Marrit Leenstra nam voor deze afstand een bronzen medaille in ontvangst.

Ook op dag vier was er Nederlands succes. Op de 1.500 meter haalt Kjeld Nuis goud en mag Patrick Roest zilver op zijn naam schrijven tijdens zijn eerste Olympische Spelen. Yara van Kerkhof haalde een zilveren stunt bij de shorttrack.

Vandaag maakte Jorien ter Mors voor het eerst haar opwachting op deze Spelen. Vliegend over het ijs zet zij op de 1.000 meter een olympisch record op de klok.

Morgen kan Sven Kramer zijn status als schaatslegende definitief vestigen: bij winst op de tien kilometer is zijn oeuvre compleet.